info@pnoidimokratias.gr

2314071065 | 6908988908 | 6908988906

Καταστατικό

Περιεχόμενα

  1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ  –  Αρχές και Αξίες του Κινήματος –  Επωνυμία -Ίδρυση -Έμβλημα –  Έδρα (άρθρα 1-2)
  2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ : Ένταξη και Συμμετοχή στην Πνοή Δημοκρατίας (άρθρο 3)
  3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ –  Όργανα της Πνοής Δημοκρατίας – Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις – Λήψη Αποφάσεων (άρθρα 4-10)
  4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ – Οικονομικά του Κινήματος – Εκπροσώπηση (άρθρο 11)
  5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ  – Μεταβατική Διάταξη – Προσωρινός Πρόεδρος – Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (άρθρο 12)

———————————————————-

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ  –  Αρχές και Αξίες του Κινήματος –  Επωνυμία -Ίδρυση -Έμβλημα -Έδρα

Άρθρο 1

Προοίμιο – Βασικές Αρχές και Αξίες του Κινήματος

1.1. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συστρατευτούν σε μία νέα πολιτική κίνηση. Είμαστε άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές που αποφάσισαν ότι το πολιτικό σύστημα συνολικά έχει αποτύχει. Δεν έχει, όμως, απλώς αποτύχει στους διακηρυχθέντες στα κομματικά προγράμματα στόχους. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο, τα ίδια τα προγράμματα των κυρίαρχων πολιτικών Κομμάτων έχουν διολισθήσει μακριά από το πρόταγμα της πραγματικής βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων πολιτών, προς στόχους που αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά σε θολά ιδεώδη και υποσχέσεις προστασίας από διαφόρους κινδύνους.

Το όνειρο και η ευημερία ως πηγή νομιμοποίησης της εξουσίας έχουν αντικατασταθεί από τον εφιάλτη και τον φόβο, που χρησιμοποιούνται ως το τελευταίο εναπομείναν εργαλείο νοηματοδότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μετά από δεκαετή και πλέον κατάρρευση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Πάνω στον φόβο, την ενοχή και ένα παραληρηματικό αφήγημα της εξουσίας, η Κοινωνία φαίνεται να κινείται προς ολοκληρωτική κατεύθυνση. Οφείλουμε να παρέμβουμε ενεργά για την αντιστροφή αυτής της πορείας.

1.2. Μας ενώνει η αναγνώριση δύο προβλημάτων, εκ των οποίων το ένα οξύ και το άλλο χρόνιο:

Το οξύ είναι η βίαιη επίθεση στον τρόπο ζωής μας με την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ελεύθερη κυκλοφορία και η άσκηση οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η αποκαθήλωση της ανθρώπινης αξίας, η υποχρεωτικότητα σε ιατρικές πράξεις, η εγκατάσταση υποδομής διαβατηρίων – σημείων ελέγχου. Σε συνδυασμό με την παραμετροποίηση της ζωής, δίνεται πλέον η δυνατότητα για την ολοκληρωτική τεχνοκρατική της διαχείριση, με δήθεν αντικειμενικά και ψευδοεπιστημονικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα η επιστήμη χρησιμοποιείται ως πηγή εξουσίας αντί για μέθοδος έρευνας.

            Το πολιτικό μας εγχείρημα τοποθετείται ενάντια σε τρεις εκφάνσεις της τεχνοκρατίας: α) Την τεχνοκρατία ως σφιχτή διακυβέρνηση των πληθυσμών άτομο προς άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας, β) την τεχνοκρατία ως πολιτική ιδεολογία της ανάγκης διακυβέρνησης από «ειδικούς», γ) Την τεχνοκρατία ως παντοδυναμία των τεχνολογικών κολοσσών

Το χρόνιο είναι η επί δεκαετίες διαμόρφωση των συνθηκών που έκαναν τη σημερινή βίαιη επίθεση δυνατή και αποδεκτή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Είναι η φτωχοποίηση και δεκαετής οικονομική στασιμότητα, το γεγονός ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών το περιεχόμενο της ζωής είναι βασικά το κυνήγι της επιβίωσης. Είναι, επίσης, η βαθύτερη απογοήτευση του κόσμου απέναντι σε κάθε αισιόδοξο αφήγημα, που μαζί με την αποδόμηση της πίστης και των θεϊστικών παραδόσεων, άφησαν το φιλοσοφικό κενό στο οποίο άνθισε η θρησκειοποίηση της επιστήμης ως θεσμού και η αναγωγή των αποκαλούμενων επιστημόνων σε ιερατείο.

1.3. Στο νέο υπό διαμόρφωση διεθνές γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, η πατρίδα μας, η Ελλάδα, πρέπει να βρει την περπατησιά της, να χρησιμοποιήσει τα δικά της εργαλεία και να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας πρέπει να προσδιορίζεται και να ασκείται με γνώμονα όχι μόνο την υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομογενών μας, απανταχού της γης. Η χώρα μας δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, μέρος του προβλήματος σε μία σύρραξη μεταξύ δύο «κόσμων», ακόμη δε περισσότερο, όταν διακυβεύονται ζωτικής σημασίας συμφέροντα του Ελληνισμού. Σε μία εποχή όπως αυτή που διάγουμε, όπου τα δεδομένα αλλάζουν με γρήγορους και ανεξέλεγκτους ρυθμούς, η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στη διεθνή πολιτική άλλωστε, δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες και συμμαχίες, αλλά μόνιμα συμφέροντα και από αυτή τη θέση δεν παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο. Τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα.

1.4. Οι πολίτες έχουμε, λοιπόν, μόνο μία υποχρέωση: να προασπίσουμε με ιερή ευλάβεια ό,τι μας ανήκει. Η Πνοή Δημοκρατίας, δημιούργημα της νέας ιστορικής αναγκαιότητας και όχι μία φιλοδοξία κάποιων προσώπων να ηγηθούν ενός ακόμα ευκαιριακού πολιτικού σχηματισμού, εκφράζει και αντανακλά την επιθυμία χιλιάδων πολιτών να ανακτήσουμε τη ζωή μας, την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας. Στόχος της νέας αυτής πολιτικής πρωτοβουλίας είναι να γίνει ο καταλύτης αφύπνισης της κοινωνίας μας και δημιουργός μιας άλλης Ελλάδας, που μας αξίζει και μας ταιριάζει. Σκοπός μας δεν είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να κερδίσουν οι επόμενες γενιές.

1.5. Το Κίνημα θα λειτουργεί με συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια σε όλο το φάσμα της οργάνωσης, λειτουργίας και πολιτικής δράσης του, έχοντας οδηγό την βούληση της πλειοψηφίας και τον σεβασμό του Συντάγματος. Θεμελιακή αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία –από τη βάση μέχρι την ηγεσία- με ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν.

1.6. Πέραν της θεσμοθετημένης λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος (των άρθρων 4 έως 8 του παρόντος) επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η δυνατότητα αυτό-οργάνωσης σε ζητήματα που δεν προσδιορίζονται – αναφέρονται από το παρόν καταστατικό. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Κινήματος, να κάνουν πράξη τις δικές τους προτάσεις και καινοτομίες στο χώρο της οργάνωσης του Κινήματος.

Άρθρο 2

Επωνυμία, Ίδρυση – Έδρα – Έμβλημα

2.1. Το όνομα του πολιτικού κόμματος – κινήματος (στο εξής «το Κίνημα») είναι «ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ». Ημερομηνία ίδρυσης του Κινήματος, το οποίο καταχωρήθηκε στη Βουλή στις 6/5/2022 με την ιδιότητα του πολιτικού κόμματος όπως ορίζουν το σύνταγμα και οι νόμοι του ελληνικού κράτους, θεωρείται η 6/5/2022.

2.2. Το Κίνημα έχει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη, αλλά ασκεί τη δραστηριότητά του σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και σε κάθε χώρα του εξωτερικού όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Ελληνίδες και Έλληνες.

2.3. Η Πνοή Δημοκρατίας ως σύμβολό της έχει δύο εφαπτόμενες σημαίες, από τις οποίες η μία, χρώματος γαλάζιου, υπέρκειται της άλλης, που έχει χρώμα πράσινο· κάτω από τις σημαίες αναγράφεται σε δύο σειρές η επωνυμία του κόμματος με κεφαλαία γράμματα (ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)· ο ιστός της γαλάζιας σημαίας είναι προέκταση του γράμματος Ν (από τη λέξη “ΠΝΟΗ”), ενώ ο ιστός της πράσινης σημαίας  είναι προέκταση του γράμματος Κ (από τη λέξη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ : Ένταξη και Συμμετοχή στην Πνοή Δημοκρατίας

Άρθρο 3

Μέλη – Διαδικασία εγγραφής – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις

3.1. Μέλος στην ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης που έχει συμπληρώσει το 17ο έτος ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας του, καθώς και κάθε κάτοικος εξωτερικού με δικαίωμα εκλέγειν στην Ελλάδα, εφόσον αποδέχεται τις αρχές και αξίες του Κινήματος και δεν συμμετέχει σε άλλο ελληνικό κόμμα, κίνημα/σύλλογο ή φορέα που οι στόχοι του αντιβαίνουν τις αξίες της «ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

3.2. Η εγγραφή του Μέλους λαμβάνει χώρα κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης στην ιστοσελίδα του Κινήματος (www.pnoidimokratias.gr) ή με γραπτή αίτηση, η οποία κατατίθεται στα γραφεία του Κινήματος ή στα γραφεία της οικείας Νομαρχιακής ή Τοπικής Οργάνωσης.

3.3. Η αίτηση μπορεί να απορριφθεί με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας εφόσον κριθεί ότι η μέχρι τη στιγμή εκείνη δράση και συμπεριφορά του αιτούντος δεν συνάδει με τις αρχές και αξίες του Κινήματος ή αντιστρατεύεται τους σκοπούς αυτού.

3.4. Τα Μέλη του Κινήματος αποτελούν το κύτταρο του κόμματος, συμμετέχουν στο σύνολο της πολιτικής ζωής και των δράσεων του Κινήματος, αποτελούν τον κύριο μοχλό δράσης του διαδραματίζοντας αποφασιστικό ρόλο σε αυτό.

Έχουν όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ιδιότητά τους, και πιο συγκεκριμένα έχουν δικαίωμα, κατά τις ειδικότερες προβλέψεις του Καταστατικού :

1) Να συμμετέχουν στην πολιτική δράση του Κινήματος

2) Να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, να λαμβάνουν μέρος στη διαμόρφωση θέσεων και στη λήψη αποφάσεων των οργάνων στα οποία συμμετέχουν. Να εισηγούνται θέσεις και προτάσεις και να επιδιώκουν με καταστατικό τρόπο να γίνουν θέσεις του κόμματος.

3) Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα του κόμματος, εφόσον είναι οικονομικώς ενήμερα.

4) Να απολαμβάνουν πλήρη πληροφόρηση για τη δράση του Κινήματος σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το εύρος των Οργάνων αυτού, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στη δράση του Κινήματος.

5) Να μετέχουν σε όλες τις συζητήσεις, διεργασίες και διαβουλεύσεις του Κινήματος, καθώς και σε τυχόν άλλες προβλεπόμενες από το Καταστατικό διαδικασίες.

6) Να έχουν πρόσβαση στις οικονομικές καταστάσεις του κόμματος, τον προϋπολογισμό και απολογισμό.

7) Να συγκροτούν Οργανώσεις ή Ομάδες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να συμμετέχουν στα εσωτερικά δημοψηφίσματα και σε τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές ψηφοφορίες ή διαβουλεύσεις.

8) Να αναλαμβάνουν από κοινού με άλλα μέλη, φίλους/ες του κόμματος και άλλους πολίτες, πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και να διαμορφώνουν ή να συμμετέχουν σε συλλογικότητες, στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών αρχών και κατευθύνσεων και του Καταστατικού.

9) Να τυγχάνουν σεβασμού της προσωπικότητάς τους και να προστατεύονται από πάσης φύσεως διακρίσεις σε βάρος τους ή προσβλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές εντός του Κινήματος.

3.5. Τα μέλη του Κινήματος είναι ισότιμα, δραστηριοποιούνται για την πραγματοποίηση των αρχών, των στόχων και των αποφάσεών του, προβάλλουν τις θέσεις  και το πρόγραμμά του, υπερασπίζονται τη δημοκρατική λειτουργία του, προωθούν τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του. Η πολιτική και γενικότερη στάση τους πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης του Κινήματος, αλλά και με τις θέσεις-ρυθμίσεις του παρόντος καταστατικού, τις αποφάσεις των Οργάνων του Κινήματος, όπως και με τις όποιες εγκεκριμένες  από τα όργανα του Κινήματος μελλοντικές τροποποιήσεις του.

3.6. Τα μέλη συνδράμουν οικονομικά το Κίνημα. Η μη καταβολή της συνδρομής δεν συνεπάγεται την έκπτωση από την ιδιότητα του Μέλους, αλλά συνιστά αυτοδικαίως λόγο έκπτωσης από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του Κινήματος, καθώς και από τη συμμετοχή στα τυχόν εσωτερικά δημοψηφίσματα.

3.7.  Η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται είτε οικειοθελώς, με απλή μονομερή δήλωση του Μέλους που γνωστοποιείται εγγράφως ή ηλεκτρονικά στο Κίνημα, είτε με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία έχει και την αρμοδιότητα διαγραφής κάποιου μέλους. Η διαγραφή λαμβάνει χώρα εφόσον κριθεί ότι η δράση και συμπεριφορά του μέλους δεν συνάδει με τις αρχές και αξίες του Κινήματος ή υπονομεύει – αντιστρατεύεται τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Κινήματος ή τις αποφάσεις των Οργάνων του, καθώς και σε περίπτωση όπου το μέλος εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του μέλους για ιδιοτελείς σκοπούς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ –  Όργανα της Πνοής Δημοκρατίας – Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις – Λήψη Αποφάσεων

 Άρθρο 4

Όργανα του Κινήματος

4.1. Κεντρικά όργανα του Κινήματος είναι α) Το Συνέδριο (Τακτικό και Έκτακτο), β) Το Πολιτικό Συμβούλιο, γ) Η Εκτελεστική Γραμματεία, γ) Ο Πρόεδρος

4.2.  Η ιδιότητα του μέλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα όργανα του Κινήματος.

Άρθρο 5

Το Συνέδριο – Λειτουργία και Αρμοδιότητες

5.1. Το Συνέδριο, το οποίο είναι πανελλήνιο, αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος και έχει τις εξής αρμοδιότητες :

α) Καθορίζει το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων, πρωτοβουλιών και δράσεων του Κινήματος,

β) Αποφασίζει για την τροποποίηση και τη διαμόρφωση του Καταστατικού του Κινήματος

γ) Εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο

δ) Εγκρίνει την διαχείριση των οικονομικών πόρων του κινήματος και τον οικονομικό απολογισμό αυτού

ε) Κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται ειδικώς από το παρόν Καταστατικό.

5.2. Δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο έχουν όλα τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Κινήματος. Μόνο στην περίπτωση που για αντικειμενικούς χωροταξικούς ή άλλους λόγους δεν είναι δυνατή η παρουσία όλων των Μελών του Κινήματος στο Συνέδριο, με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αποφασίζεται η συμμετοχή μόνο των εκπροσώπων των Τοπικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων Μελών, οι οποίοι αναδεικνύονται με ψηφοφορία από την κάθε Τοπική ή Περιφερειακή Γενική Συνέλευση. Η απόφαση για την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κατά τα ανωτέρω επικυρώνεται από το Συνέδριο που θα ακολουθήσει.

  • Τη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την εκλογή των οργάνων του Κινήματος, αναλαμβάνει Εκλογική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας εκλέγονται από το Συνέδριο, και η οποία ορίζει τη σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής, καθώς και την ειδικότερη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

5.4. Το Συνέδριο συγκαλείται τακτικά, κατ΄ ελάχιστο κάθε τρία (3) έτη, μετά από πρόσκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

5.5. Επίσης, το Συνέδριο συγκαλείται εκτάκτως οποτεδήποτε, εφόσον αυτό ζητηθεί εγγράφως προς το Πολιτικό Συμβούλιο από το 1/3 τουλάχιστον των εγγεγραμμένων και οικονομικά ενήμερων μελών.

Άρθρο 6

Πολιτικό Συμβούλιο – Εκλογή,  Θητεία, Αρμοδιότητες

6.1. Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το δεύτερο τη τάξει Όργανο του Κινήματος. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου, τακτικού ή έκτακτου και αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής της Πνοής Δημοκρατίας. Χαράσσει και συνθέτει τη γενική στρατηγική, τις πολιτικές και τις δράσεις του Κινήματος σε όλα τα πεδία έκφρασής του. Επίσης, το Πολιτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να ορίζει τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας.

6.2. Ακόμη, το Πολιτικό Συμβούλιο, μπορεί να συστήνει Επιτροπές του Κινήματος ανά Τομέα πολιτικής και δράσης ή επαγγελματικό κλάδο και να ορίζει τα πρόσωπα που τις αποτελούν, τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας τους.

6.3. Αποτελείται από τριάντα τρία (33) μέλη, εκ των οποίων τα τριάντα δύο (32) εκλέγονται από το Συνέδριο με μυστική ψηφοφορία των συμμετεχόντων μελών. Το τριακοστό τρίτο μέλος είναι ο/η εκλεγμένος/η Πρόεδρος του Κινήματος, ο/η οποίος/α προεδρεύει του Συμβουλίου και συμμετέχει σε αυτό, με δικαίωμα ψήφου.

Κατά την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου, λαμβάνεται μέριμνα, όπως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να εκπροσωπούνται στη σύνθεσή του όλες οι περιφέρειες της χώρας.

Ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου δύναται να τροποποιείται και να αναπροσδιορίζεται, με σχετική απόφαση του Συνεδρίου

Η θητεία του Συμβουλίου είναι τριετής. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η θητεία παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου Συνεδρίου, όποτε αυτή λάβει χώρα, το οποίο θα εκλέξει νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

6.4. Σε περίπτωση παραίτησης ή για οποιοδήποτε λόγο αποχώρησης ενός μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, αυτό αντικαθίσταται από το επόμενο με βάση τη σειρά εκλογής στο Συνέδριο.

6.5. Το Πολιτικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο τουλάχιστον μια (1) φορά ανά δύο (2) μήνες ή εκτάκτως, εφόσον το ζητήσει τουλάχιστον το ήμισυ των μελών του ή ο/η Πρόεδρός του. Η συνεδρίασή του δύναται να λαμβάνει χώρα και εξ΄ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα (διαδικτυακά).

6.6. Το Πολιτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον παρίστανται τουλάχιστον είκοσι ένα (21) μέλη αυτού και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία (50% +1) των παριστάμενων μελών του.

Άρθρο 7

Εκτελεστική Γραμματεία – Εκλογή,  Θητεία, Αρμοδιότητες

7.1. Η Εκτελεστική Γραμματεία είναι το τρίτο τη τάξει όργανο του Κινήματος. Αποτελεί το εκτελεστικό όργανο που υλοποιεί τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου. Είναι επίσης το όργανο που ασχολείται με τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων του Κινήματος και την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν. Ακόμη, αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας του Κινήματος με τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις και τα μέλη, συντονίζει τις δράσεις τους και επικοινωνεί τις αποφάσεις των Τοπικών και Νομαρχιακών Συνελεύσεων και τις απόψεις των μελών του Κόμματος στο Πολιτικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο.

7.2. Επίσης, η Εκτελεστική Γραμματεία μεριμνά εν γένει για την οργάνωση του κόμματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και εισηγείται στο Πολιτικό Συμβούλιο δράσεις και πολιτικές, οι οποίες προκύπτουν από τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις ή/και τα μέλη του Κινήματος. Προβάλλει και υποστηρίζει τις θέσεις του Κινήματος, και τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

7.3. Αποτελείται από έντεκα (11) μέλη, εκ των οποίων τα δέκα (10) ορίζονται με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Το ενδέκατο μέλος είναι ο/η εκλεγμένος/η Πρόεδρος του Κινήματος, ο/η οποίος/α προεδρεύει της Γραμματείας και συμμετέχει σε αυτήν, με δικαίωμα ψήφου. Μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας μπορούν να οριστούν και υφιστάμενα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, χωρίς δηλαδή να υφίσταται οποιαδήποτε κώλυμα ταυτόχρονης συμμετοχής και στα δύο όργανα

Η θητεία του είναι τριετής. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η θητεία παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον ορισμό νέας Εκτελεστικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί από το επόμενο Συνέδριο, όποτε αυτός ο ορισμός λάβει χώρα.

Ο αριθμός των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας δύναται να τροποποιείται και να αναπροσδιορίζεται, με σχετική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

7.4. Σε περίπτωση παραίτησης ή για οποιοδήποτε λόγο αποχώρησης ενός μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας, αυτό αντικαθίσταται με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

7.5. Η Εκτελεστική Γραμματεία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση. Συνέρχεται σε τακτική σύνοδο τουλάχιστον δύο (2) φορές το μήνα ή εκτάκτως, εφόσον το ζητήσει τουλάχιστον το ήμισυ των μελών αυτής ή ο/η Πρόεδρός της.

7.6. Η Εκτελεστική Γραμματεία βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον παρίστανται τουλάχιστον επτά (7) μέλη αυτής και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) των παριστάμενων μελών της.

Άρθρο  8

Πρόεδρος

8.1. Ο/Η Πρόεδρος του Κινήματος εκφράζει και εκπροσωπεί δημόσια το Κίνημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκπροσωπεί το Κίνημα, πολιτικώς, δικαστικώς και εξωδίκως έναντι οιασδήποτε Αρχής και τρίτων.

8.2. Ο/Η Πρόεδρος του Κινήματος εκλέγεται από τη βάση, δηλαδή από το σύνολο των εγγεγραμμένων – και οικονομικά ενήμερων – μελών του Κινήματος κάθε πέντε (5) χρόνια. Τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει Εκλογική Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Πολιτικό Συμβούλιο. Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η Επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.

8.3. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος/η πρώτη σε ψήφους. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος/πρώτη σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α είναι μόνο ένας/μία, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων.

8.4. Ο/Η Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των ιδεολογικών και πολιτικών κατευθύνσεων του Κινήματος, του παρόντος Καταστατικού και των αποφάσεων του Συνεδρίου και του Πολιτικού Συμβουλίου. Έχει δικαίωμα να συγκαλεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας και προεδρεύει των ως άνω οργάνων, με δικαίωμα ψήφου.

8.5. Ο/Η Πρόεδρος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να υποβάλλει αρμοδίως τις προβλεπόμενες δηλώσεις/αιτήσεις για συμμετοχή του Κινήματος στις εκλογές για ανάδειξη Ελληνικού ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άρθρο  9

Τοπικές – Νομαρχιακές και Περιφερειακές Οργανώσεις

9.1. Τα μέλη του Κινήματος έχουν δικαίωμα να συγκροτούν Τοπικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές Οργανώσεις του Κινήματος, σε όλη την επικράτεια. Οι άτυπες αυτές Οργανώσεις συγκροτούνται με τοπικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τις εκάστοτε πρακτικές οργανωτικές ανάγκες. Για τον τρόπο λειτουργίας, καθώς και για τη δράση τους αποφασίζουν τα μέλη με άμεση δημοκρατία στις κατά τόπους συνελεύσεις τους.

9.2. Οι οργανώσεις αυτές μπορούν να συγκροτούνται σε επίπεδο δήμων ή/και συνοικιών ή και σε ευρύτερη νομαρχιακή ή περιφερειακή βάση.  Λειτουργούν με διαδικασίες ανοιχτές στην κοινωνία. Επικοινωνούν, επηρεάζονται και αντλούν προβληματισμούς από αυτήν με στόχο την ενημέρωση, την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στις αρχές και αξίες του Κινήματος, αποβλέποντας στην και εν γένει πολιτική αφύπνιση και δραστηριοποίηση των πολιτών.

9.3. Για την ίδρυση Τοπικής ή Νομαρχιακής Οργάνωσης απαιτείται η προηγούμενη αίτηση τριών (3) μελών προς την Εκτελεστική Γραμματεία και η έγκριση της τελευταίας για την ίδρυσή της. Οι Περιφερειακές Οργανώσεις αποτελούν ένωση περισσότερων Νομαρχιακών Οργανώσεων με επίπεδο αναφοράς την Περιφέρεια. Η λειτουργία και οι δράσεις των Οργανώσεων εποπτεύονται από την Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία και ενημερώνεται για τη δράση και τις πρωτοβουλίες των Οργανώσεων από τους υποδεικνυόμενους από τις Οργανώσεις εκπροσώπους τους.

9.4. Η Εκτελεστική Γραμματεία μπορεί να αποφασίσει τη διάλυση της Τοπικής,  Νομαρχιακής ή Περιφερειακής Οργάνωσης, εφόσον κριθεί ότι οι δράσεις και πρωτοβουλίες της Οργάνωσης δεν συνάδουν, με τις αρχές, αξίες και σκοπούς του Κινήματος και τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων Οργάνων του.

Άρθρο 10

Εσωτερικά δημοψηφίσματα


10.1.
 Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της σύγκλησης δύο Συνεδρίων, εφόσον προκύψουν σοβαρά ζητήματα πολιτικής, θέσεων ή/και λειτουργίας του Κινήματος, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος, όπου έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν τα εγγεγραμμένα – και ενήμερα οικονομικά – Μέλη του του Κινήματος, στη βάση εναλλακτικών προτάσεων.

10.2. Την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος λαμβάνει αποκλειστικά το Πολιτικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το Κίνημα, εφόσον συμμετέχει η πλειοψηφία (50%+1) των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά Μελών του Κινήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ – Οικονομικά του Κινήματος – Εκπροσώπηση

Άρθρο 11

Έσοδα – Διαχείριση των οικονομικών του κόμματος – Εκπροσώπηση

11.1. Οιπόροι του κινήματος προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, τις τακτικές και έκτακτες εισφορές και δωρεές των μελών και των φίλων καθώς και από δωρεές ή προσφορές άλλων ιδιωτών ή φορέων και την έκδοση κουπονιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι δωρεές και οι προσφορές των μελών, των φίλων και των άλλων ιδιωτών ή φορέων που ξεπερνούν το ποσό της ετήσιας τακτικής ή έκτακτης εισφοράς, δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του κόμματος.

11.2.    Ορίζεται μηνιαία συνδρομή για τα μέλη ύψους πέντε (5) ευρώ μηνιαίως. Η καταβολή της συνδρομής μπορεί να λαμβάνει χώρα εφάπαξ ετησίως ή σε δόσεις. Η μη καταβολή της συνδρομής, όπως προαναφέρθηκε, δεν συνεπάγεται την έκπτωση από την ιδιότητα του Μέλους, αλλά συνιστά αυτοδικαίως λόγο έκπτωσης από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του Κινήματος, καθώς και από τη συμμετοχή στα τυχόν εσωτερικά δημοψηφίσματα. Το ύψος της συνδρομής μπορεί να αναπροσαρμόζεται με σχετική απόφαση του Συνεδρίου ή/και του Πολιτικού Συμβουλίου.

11.3. Το Κίνημα για κάθε είδους συναλλαγές με Τράπεζες, ενδεικτικά για άνοιγμα και κίνηση λογαριασμών (αναλήψεις – καταθέσεις – μεταφορές χρημάτων ανεξαρτήτως ποσού), για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (internet banking), για διενέργεια πληρωμών πάσης φύσεως ανεξαρτήτως ποσού, για συνομολόγηση και υπογραφή δανείων, μισθώσεων και πάσης φύσεως  συμβάσεων με οικονομικό ή μη αντικείμενο, και εν γένει για κάθε οικονομική συναλλαγή του εκπροσωπείται και δεσμεύεται με μόνη την υπογραφή του Προέδρου του Κινήματος.

11.4.  Επίσης, ο Πρόεδρος εκπροσωπεί και δεσμεύει το Κίνημα με μόνη την υπογραφή του σε όλες τις σχετικές ενέργειες/διαδικασίες ενώπιον των αρμοδίων Υπηρεσιών της Βουλής και κάθε κρατικής Αρχής ή νομικού προσώπου, που αφορά εν γένει την ίδρυση, λειτουργία του Κινήματος και τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία.

11.5.  Ο Πρόεδρος δικαιούται να διορίζει, με απλή εξουσιοδότησή του, η οποία φέρει την υπογραφή του και την σφραγίδα του Κινήματος, πληρεξούσιο ή πληρεξούσιους για την διενέργεια των ανωτέρω, υπό παρ. 3 και παρ. 4 συναλλαγών και ενεργειών.

11.6.  Στο Συνέδριο λαμβάνει χώρα αναλυτικός οικονομικός απολογισμός των δράσεων του Κινήματος.


11.7. Το Συνέδριο μπορεί να εκλέξει, εφόσον κρίνει σκόπιμο, Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου η οποία θα έχει την ευθύνη να ελέγχει και εποπτεύει τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ  – Μεταβατική Διάταξη – Προσωρινός Πρόεδρος – Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Άρθρο 12

Μεταβατική Διάταξη – Προσωρινός Πρόεδρος – Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

12.1. Χρέη προσωρινού Προέδρου και μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου βάσει του άρθρου 8 του Καταστατικού, όποτε αυτή λάβει χώρα, ασκεί ο Δημήτριος Κούβελας του Αλεξίου, κάτοικος  Θεσσαλονίκης. Ο προσωρινός Πρόεδρος ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, όπως ορίζονται στο παρόν Καταστατικό (βλ. ενδεικτικώς αρ. 8 και αρ. 11 Καταστατικού)

12.2. Μέχρι την εκλογή των Οργάνων του Κινήματος από το Συνέδριο, όποτε αυτή λάβει χώρα, το σύνολο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που προβλέπονται για όλα τα Όργανα του Κινήματος (αρ. 4 έως 7), πλην του Προέδρου, ασκούνται από Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα λαμβάνει όλες τις σχετικές αποφάσεις για το σύνολο των ζητημάτων του Κινήματος, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία. Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή έχει την ακόλουθη σύνθεση:

1) Δημήτριος Κούβελας του Αλεξίου, κάτοικος  Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Επιτροπής

2) Μιχαήλ Πατσίκας του Γεωργίου, κάτοικος Ελαιοχωρίων Χαλκιδικής

3) Μιχαήλ Χιωτίνης  του Νικήτα, κάτοικος Αθηνών

4) Νικόλαος Θεοδωρόπουλος  του Βασιλείου, κάτοικος Κορυδαλλού Αττικής

5) Αμαλία – Αγγελική Καρκά του Στυλιανού, κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής

6) Ιωάννης Μολιώτης του Νικολάου, κάτοικος Κηφισιάς Αττικής

7) Μιχαήλ Ταγκάλογλου του Νικολάου, κάτοικος Θεσσαλονίκης

8) Ιωάννης Μουρατίδης του Ευριπίδη, κάτοικος Θεσσαλονίκης

9) Μαρία Τσορμπαζόγλου του Κωνσταντίνου, κάτοικος Συκιών Θεσσαλονίκης

10) Ελεονώρα Λαυρεντιάδου του Ευσταθίου, κάτοικος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης

11) Κωνσταντίνος Αγγελίδης του Γεωργίου, κάτοικος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης

12) Ευστάθιος Λαχανίδης του Μιχαήλ, κάτοικος Θεσσαλονίκης

13) Ευάγγελος Χουσελάς του Γεωργίου, κάτοικος Κιάτου Κορινθίας

14) Αθανάσιος Ράττας του Αριστομένους, κάτοικος Πύργου Ηλείας

Skip to content