info@pnoidimokratias.gr

2314071065 | 6908988908 | 6908988906

Διακήρυξη

Ιδρυτική Διακήρυξη του κινήματος Πνοή Δημοκρατίας

Οι διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πανδημία αλλάζουν τα δεδομένα στην παγκόσμια ισορροπία. Τίποτα δε μοιάζει με χθες, όλα είναι “ρευστά”. Ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων τίθεται υπό αίρεση. Νέοι παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι, ενώ οι παλιοί διεκδικούν νέους ρόλους.

Η δυνατότητα της αγοράς να επιβάλλει αφ’ εαυτής τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας με όρους αυτορρύθμισης, αποδεικνύεται ανεπαρκής. Τα μεγάλα συμφέροντα, με ταυτότητα προϊόντος και χώρα προέλευσης, απαιτούν παρέμβαση της “πολιτικής” με όρους στρατιωτικούς και μάλιστα στα όρια της πολεμικής σύρραξης. Μια νέα “ισορροπία” τρόμου, ένας νέος ψυχρός πόλεμος, είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αρχιτεκτονική ασφαλείας του πλανήτη, θεσμικώς και πολιτικώς “τσαλακώθηκε”.

Όταν για όλα απαιτούνται πολιτικές λύσεις, λείπει η πολιτική και όταν για την εφαρμογή των όποιων πολιτικών απαιτούνται δικλείδες ασφαλείας, λείπουν οι θεσμοί… τίθενται σε αδράνεια, σε αναστολή λειτουργίας, αποδεικνύονται έννοιες κενές περιεχομένου (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ)… και στη θέση τους, καλύπτοντας το κενό της ανυπαρξίας τους, αναλαμβάνουν οι συλλογικές μορφές “ασφαλείας”, τα στρατιωτικά αμυντικά σύμφωνα που μόλις πρόσφατα αναστήθηκαν (ΝΑΤΟ), για να προσφέρουν “πολιτικές” λύσεις στην παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Τα οικονομικά συμφέροντα των ηγεμονικών δυνάμεων του πλανήτη μας και τα αμυντικά τους δόγματα (Δόγμα Μονρόε για ΗΠΑ και του Εγγύς Εξωτερικού για Ρωσία) συνεπικουρούμενοι από ΕΕ και Κίνα αντίστοιχα, τίθενται εν αμφιβόλω. Φτάσαμε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού ολέθρου. Πεποίθησή μας είναι, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, όχι γιατί ενδιαφέρονται για το καλό της ανθρωπότητας και τα συμφέροντα των λαών, αλλά για την αύξηση των κερδών τους.

Στο νέο λοιπόν, υπό διαμόρφωση διεθνές γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον η πατρίδα μας, η Ελλάδα, πρέπει να βρει την περπατησιά της, να ρίξει τα δικά της βήματα και να πάρει τη θέση που της ταιριάζει. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, πρέπει να προσδιορίζεται και να ασκείται με γνώμονα όχι μόνο της υπεράσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, αλλά και της προάσπισης των δικαιωμάτων των ομογενών μας, απανταχού της γης. Η χώρα μας δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, μέρος του προβλήματος σε μία σύρραξη μεταξύ δύο χωρών, ακόμη δε περισσότερο, όταν διακυβεύονται ζωτικής σημασίας συμφέροντα του Ελληνισμού στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη.

Σε μία εποχή, όπως αυτή που διάγουμε, όπου τα δεδομένα αλλάζουν με γρήγορους και ανεξέλεγκτους ρυθμούς, η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στη διεθνή πολιτική άλλωστε, δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες και συμμαχίες, αλλά μόνιμα συμφέροντα και από αυτήν, τη συγκεκριμένη θέση, δεν παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο. Τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η παγκόσμια οικονομική ελίτ και τα συμφέροντά της, με πρόφαση και πρόσχημα τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αδιαφορώντας για τον πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο “ιό”, τον “ιό της πείνας”, κατατρομοκράτησαν και συνεχίζουν να τρομοκρατούν την ανθρωπότητα, μετάλλαξαν και συνεχίζουν να μεταλλάσσουν τη ζωή των κοινωνιών όπως τις γνωρίζαμε. Μετάλλαξαν δηλαδή κοινωνικές σχέσεις, εργασιακές σχέσεις, επαγγελματικές σχέσεις, πολιτισμικές σχέσεις, το δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας των ανθρώπων, οδηγώντας με ιδιαίτερη επιμέλεια την ανθρωπότητα στην εποχή του μετανθρωπισμού.

Οι πολίτες έχουν μόνο μία υποχρέωση, να προασπίσουν με ιερή ευλάβεια ό,τι τους ανήκει. Η Πνοή Δημοκρατίας, δημιούργημα της νέας ιστορικής αναγκαιότητας και όχι μία ακόμα φιλοδοξία κάποιων προσώπων, να ηγηθούν ενός ακόμα πολιτικού σχηματισμού, εκφράζει και αντανακλά την επιθυμία χιλιάδων πολιτών, για να ανακτήσουμε τη ζωή μας, την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας. Στόχος της νέας αυτής πολιτικής πρωτοβουλίας είναι να γίνει ο καταλύτης αφύπνισης της κοινωνίας μας και δημιουργός μιας άλλης Ελλάδας, που μας αξίζει και μας ταιριάζει. Σκοπός μας δεν είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να κερδίσουν οι επόμενες γενιές.

Skip to content