info@pnoidimokratias.gr

2314071065 | 6908988908 | 6908988906

Έλληνες της Βορείου Ηπείρου : Όχι άλλα “κροκοδείλια δάκρυα”

Σήμερα, ένα νέο σοβαρότατο γεγονός προστέθηκε στην σειρά παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου.

Ως γνωστόν, άνδρες των αλβανικών αρχών ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα 12 Μαΐου 2023, στα Σπίλα της Χιμάρας τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμαραίων της Ομόνοιας, Διονύσιο – Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση τ. πρόεδρο της Νεολαίας του Συλλόγου Χιμαριωτών Αθηνών.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «αντιαλβανικές ενέργειες» και «αγοραπωλησία ψήφων» και μεταφέρθησαν προς άγνωστη κατεύθυνση (Αυλώνας ή Τίρανα). Οι φόβοι που είχαν εκφράσει οι ομογενείς μας ότι το αλβανικό παρακράτος δεν θα επέτρεπε να εκφρασθεί δημοκρατικά και ελεύθερα η θέληση των πολιτών, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, ως εκ του θαύματος, αν και σιωπηλός καθ΄ όλα τα τελευταία έτη ψέλλισε δυο λόγια συμπαράστασης και κούνησε «απειλητικά» το δάχτυλο στους γείτονες. Η φαινομενική αλλαγή της στάσης του, έτυχε να συμβεί στην προεκλογική περίοδο.

Οποία σύμπτωσις !

Η υποκριτική στάση της Κυβέρνησης, αποδεικνύεται από το ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα και εξήρε  τις «εξαιρετικές» σχέσεις  μεταξύ των δύο κρατών.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή για πρώτη φορά την περίοδο μετά το 1990  η ελληνική κυβέρνηση, 2 ημέρες προ των εκλογών  δεν έχει τακτοποιήσει το ζήτημα της μίσθωσης λεωφορείων για την μεταφορά των Βορειοηπειρωτών που θέλουν να ψηφίσουν στην γενέτειρά τους.

Άλλωστε, η προκλητική αδιαφορία και η εγκληματική για τα εθνικά συμφέροντα εγκατάλειψη των ομογενών απανταχού της Γης από την παρούσα Κυβέρνηση και τις προηγούμενες είναι εμφανής και αυταπόδεικτη (π.χ. μεταχείριση των Ελλήνων της Ουκρανίας και της Πόλης, επαμφοτερίζουσα στάση έναντι του Κύπρου, ακόμα κι η πρόσφατη ρύθμιση – ανέκδοτο για την ψηφοφορία των αποδήμων στις βουλευτικές εκλογές, η οποία δυσχεραίνει σε απίστευτο και αδικαιολόγητο βαθμό τη συμμετοχή τους).

Καλούμε λοιπόν τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις υπόλοιπες πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, έστω και την ύστατη στιγμή να απαιτήσουν από το αλβανικό κράτος να σεβαστεί τη Δημοκρατία, αλλά και την ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση της βούλησης των Βορειοηπειρωτών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023

Δεσμευόμαστε τέλος, ως Κίνημα να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την προστασία, των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του γηγενούς και ιστορικού πληθυσμού των Ελλήνων της Αλβανίας.

Το ίδιο θα πράξουμε βεβαίως και για όλους τους απανταχού ομογενείς, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των οποίων και η σύσφιξη των δεσμών τους με την «μαμά πατρίδα» είναι βασική προτεραιότητά μας.

Η πρ. Διοικούσα Επιτροπή

Skip to content