info@pnoidimokratias.gr

2314071065 | 6908988908 | 6908988906

Ανοιχτό Κάλεσμα για μια Συμφωνία Ελπίδας

Ως Πνοή Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε τον αυταρχισμό να θριαμβεύει και το καθεστώς που καταδυναστεύει τη χώρα για μία τετραετία, να προελαύνει προς μία ακόμα νίκη, με την πλειοψηφία στο πλευρό του, από αδράνεια και ανάγκη για ασφάλεια, μαθημένη στην πειθαρχία.

Διαπιστώνουμε, δεύτερον, ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, συνολικά, ηττήθηκε διότι δεν κατάφερε να είναι πραγματική αντιπολίτευση. Στην ουσία, αποδέχτηκε κάθε αφήγημα, δεν αμφισβήτησε στον πυρήνα του τίποτα από όσα σέρβιρε ο κύριος Μητσοτάκης στο λαό ως δήθεν επιτυχίες.

Διαπιστώνουμε, τρίτον, ότι η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση ταλαιπωρείται από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και γνώσης, με τον ανορθολογισμό και μία παραλυτική αντίστροφη τρομολαγνεία να υπονομεύει τις λίγες φωνές που μιλούν για τα προφανή με σύνεση και τεκμηριωμένα, με τις συνήθειες της επιστημονικής σκέψης, αλλά και την κατηγορηματική απόρριψη του δογματισμού κάθε είδους.

Διαπιστώνουμε, τέλος, μέσα από ατέρμονες συζητήσεις σε πολύ πιεσμένο χρόνο, τους εγωισμούς και τα μικροκομματικά συμφέροντα να στέκονται εμπόδιο στην εύρεση λύσης για ευρύτερες συνεργασίες, για μία αντιπολίτευση που να εισηγείται πραγματικό όραμα για την πατρίδα και τους ανθρώπους.

Η ενότητα, όμως, είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Η χώρα χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση.

Καλούμε όλα ανεξαιρέτως τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα να συμπαραταχθούν για κοινή κάθοδο στις εκλογές με συμφωνία πάνω σε 5 σημεία :

1. Ανάσα για τους ανθρώπους που ένιωσαν τη μπότα του καθεστώτος στο πρόσωπό τους με τέλος στις υποχρεωτικότητες, στη διακυβέρνηση μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων, σε κάθε είδους εσωτερικά διαβατήρια, με κάθε πιθανή αφορμή. Επιστροφή των μισθών που στερήθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά οι υγειονομικοί που μέχρι πρότινος ήταν σε αναστολή. Παρουσία στη βουλή που θα μπλοκάρει κάθε νέο αυταρχισμό που θα επιχειρηθεί. Καμία παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω της Συνθήκης που ήδη έχει προταθεί.

2. Ανακούφιση για το λαό με φρένο στην υποτίμηση του εισοδήματος, προστασία της λαϊκής ιδιοκτησίας που ξεπουλιέται σε ξένα fund και λύσεις για το πρόβλημα στέγασης που εμποδίζει τη δημιουργία νέων οικογενειών. Αγώνας για μια παραγωγική στροφή στην ελληνική οικονομία, με ένα πρόγραμμα απογραφής και τεκμηρίωσης του αδρανούς παραγωγικού δυναμικού και των κλάδων στους οποίους η χώρα μας μπορεί και πρέπει να είναι ανταγωνιστική, με έμφαση στον δευτερογενή και πρωτογενή τομέα. Να δούμε πώς μπορεί η Ελλάδα να ανθίσει ξανά, πέρα από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και την ανάπτυξη των κατασκευών με ξένους ιδιοκτήτες.

3. Ανάσα για τη δημοκρατία με προστασία της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας του λόγου και του συνόλου των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Αναθεώρηση του άρθρου 86 και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πραγματική διάκριση των εξουσιών ως πρόταγμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

4. Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη για κανέναν. Διατήρηση όλων των ιστορικών κεκτημένων της χώρας, καμία παραχώρηση και υποχώρηση από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Όχι στις «Πρέσπες του Αιγαίου», όχι στην κλιμάκωση του νέου ψυχρού πολέμου με πιθανώς ολέθριες συνέπειες.

5. Αξιοποίηση του πλούτου της χώρας σε ενεργειακούς πόρους. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και απόσυρση από κάθε είδους συμφωνία που επιβάλλει την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η χώρα, η οικονομία, ο λαός μας έχει ανάγκη άφθονη και φθηνή ενέργεια.

Με όσους ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πνοής Δημοκρατίας και συμφωνήσουν στα ανωτέρω ελάχιστα κοινά που απαιτούνται για μία δυναμική, παρεμβατική, λαϊκή και πατριωτική αντιπολίτευση, θα συζητήσουμε τη συγκρότηση κοινών ψηφοδελτίων και κοινή κάθοδο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ως συνασπισμός αυτόνομων κομμάτων με επικεφαλής του ψηφοδελτίου τρίτο πρόσωπο, προσωπικότητα κοινής αποδοχής που δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, και όχι τους επιμέρους επικεφαλής των κομμάτων.

Καλούμε, τέλος, τον κόσμο να συνδράμει το εγχείρημα όπως μπορεί, καθώς και να πιέσει τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και συνασπισμούς να ανταποκριθούν.

Εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής,

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Κούβελας

Skip to content